Radni dokument iz Vatikana za Kontinentalnu fazu Sinode

U prilogu link na Radni dokument iz Vatikana (Rim) za nastavak Sinode u svojoj Kontinentalnog fazi na pet svjetskih jezika: https://www.synod.va/en/highlights/working-document-for-the-continental-stage.html]

Read more …

Sažetak sinodskog procesa u biskupijama BiH

Sinodski hod u biskupijama u Bosni i Hercegovini

U svom priopćenju za javnost Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine je sa svog 81. redovitog zasjedanja održanog 13. i 14. srpnja 2021. u Banjoj Luci poručila: „Nakon što su upoznati s tijekom priprave i održavanja Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom: Sve obnoviti u Kristu (usp. Ef 1,10), biskupi su razmotrili smjernice Tajništva Sinode iz Rima kojima se želi ostvariti otvorena i iskrena razmjena između toga središnjeg tijela i partikularnih Crkava širom svijeta u sinodskom hodu. U skladu s tim smjernicama, u nedjelju, 17. listopada 2021. uključit će se i sve biskupijske zajednice u Bosni i Hercegovini u molitvenu pripravu za sljedeću Biskupsku sinodu koja će se održati u listopadu 2023. godine na temu: ‘Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje’.“ Biskupi su nakon toga gotovo sve svoje susrete posvetili temi sinodalnosti na razini Biskupske konferencije i na dijecezanskima razinama. Također se u svim biskupijama molilo za uspjeh sinodskog procesa, koji je završio u kolovozu 2022.

Sažetak možete pogledati na sljedećoj poveznici:https://biskupija-mostar.ba/sinoda/sazetak/

 

Read more …

Sv. Terezija Avilska - zaštitnica samostana sestara karmelićanki u Gabela Polju

Dana 15. listopada Crkva časti sv. Tereziju Avilsku, prvu ženu naučiteljicu, mističarku, reformatoricu karmelićanki, zaštitnicu bolesnika, izrađivača čipki, Španjolske, grada Požege…

Sveta Terezija je i zaštitnica našeg samostana sestara karmelićanki u Gabela Polju. Više o njoj u prilogu!

Read more …

Priopćenje Biskupske konferencije BiH

Poštovani svećenici!

Po biskupovu nalogu dostavljam Vam Priopćenje Stalnog vijeća BK BiH kojim su biskupi sa svoje sjednice pozvali da se u nedjelju izađe na Opće izbore u BiH.
Stoga Vas molimo da još jednom u nedjelju, na prigodan i prikladan način, bez dodavanja i oduzimanja onoga što je rečeno u Priopćenju, svoje župljane potaknete da izvrše svoju građansku dužnost, izađu na izbore i glasaju po savjesti.
Srdačan pozdrav.
 
don Nikola Menalo, generalni vikar

Read more …

Raspored župnog vjeronauka i župnih aktivnosti u 2022./2023. g.

Utorkom:

Četvrti i Peti razred u 9 ili 15 sati

Šesti i Sedmi razred u 10 ili 16 sati

Četvrtkom:

Krizmanici (8. razred) u 19 sati

Petkom:

HKM (Hrvatska katolička mladež) bl. Ivana Merza u 20 sati

Subotom:

Ministranti u 9 sati,

Prvopričesnici (3. razred) u 10 sati

Zbor mladih u 14 sati

Prvi i drugi razred – po pozivu i dogovoru...

 

Read more …

Opći izbori u BiH

Poštovani župniče, 

poznato Vam je da se u sljedeću nedjelju, 2. listopada 2022. održavaju Opći izbori u Bosni i Hercegovini. U povodu toga važnog događaja upućujem molbu kako biste u župnim oglasima u nedjelje 25. rujna i 2. listopada 2022. pozvali sve povjerene Vam vjernike da izađu na predstojeće Opće izbore i izvrše svoje građansko pravo te po savjesti svoj glas dadnu onima za koje smatraju da će poštovati načela i vrednote koje zastupa Katolička Crkva. 

Također preporučite u molitvene nakane sve one koji vrše odgovorne službe u društvu kako bi ih odgovornije vršili za opće dobro svih.

Zahvaljujem i s poštovanjem vas pozdravljam.

don Nikola Menalo, generalni vikar

Read more …

Privremeni raspored župnog vjeronauka za 2022./2023. godinu

 • Privremeni raspored župnog vjeronauka
  •  Utorak:
   • 4. i 5. razred – u 9 ili 15 sati
   • 6. i 7. razred – u 10 ili 16 sati
  • Četvrtak: u 19 sati – krizmanici ( 8. razred)
  • Subota:
   • Ministranti u 9 sati
   • Prvopričesnici ( 3. razred) u 10 sati
  • Prvi i drugi razred: Upis u subotu (24/09/2022) doći s roditeljima u 11 sati

Read more …

Početak župnog vjeronauka za 2022./2023. god.

U sljedeću subotu (17/09/2022) imat ćemo, ako Bog da, susrete/upis s ovim skupinama:

 • Ministranti u 9 sati
 • Prvopričesnici (treći razred) s roditeljima u 10 sati
 • Krizmanici (osmi razred) s roditeljima u 11 sati
 • Zbor mladih u 14 sati

Za ostale uzraste i skupine objavit ćemo raspored sljedeće nedjelje (18/09/2022)

Read more …

Marija Kraljica - Dan župnog zajedništva!

U ponedjeljak (22/08/2022) je spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice. Supatron je to naše župe u Gabela Polju. Planiramo, ako Bog da, večernju svetu misu s procesijom u 19 sati, te – kako ovaj dan želimo slaviti pod nazivom „Dan župnog zajedništva“ – druženje poslije mise za sve naše župljane, vas koji nedjeljama i blagdanima obično dolazite u našu župnu crkvu te činite ovu župnu zajednicu živom.

U ovom "Danu župnog zajedništva" želimo pored svete mise i procesije s Gospinim kipom i poslije crkvenog bogoslužja ostati u zajedničkom druženju i razgovoru uz stolove i ono što je na njima te pjesmu i glazbu u crkvenom dvorištu.

Vaše priloge za tu prigodu moći ćete dati sljedeće nedjelje u crkvi a kojima ćemo gledati pokriti troškove koje budemo imali. Bilo bi poželjno da oni koji mogu i žele naprave doma i donesu štogod slano ili slatko u nedjelju navečer (21/08/2022) ili na sam dan do podne (22/08/2022) kako bismo rasporedili i pripravili ostalo potrebno.

Read more …

Odgađaju se ispovijedi starih i bolesnih

Zbog bolesti župnika - odgađaju se zakazane ispovijedi naših starih i bolesnih koje su bile predviđene u ovome tjednu u četvrtak i petak (11. i 12. kolovoza). Ako Bog da učinit ćemo to u sljedećem tjednu, poslije Velike Gospe a točan datum i vrijeme bit će objavljeno u iduću nedjelju. Molimo da obavijestite sve one kojih se tiče!

Read more …