Termini tečajeva za brak u 2021. godini

U prilogu raspored termina tečajeva za brak u 2021. godini!

Read more …

Konkretnije upute za pomoć stradalima u potresu

Poštovani župnici!

U prilogu vam dostavljamo Okružnicu našega mjesnoga Biskupa kojom se određuje da se u svim našim župama, u nedjelju, 3. siječnja 2021., pozove sve vjernike na molitvu za stradale u potresu te da sva prikupljena milostnja - kolekta ide za pomoć Sisačkoj biskupiji. 

Koristim prigodu, a o tomu govori i Okružnica, da vas još jednom (danas sam vas s e-maila Caritasa upoznao sa sadržajem pisma koje sam uputio Caritasu Sisačke biskupije) upoznam s odlukom našega mjesnoga Biskupa da sve vrste pomoći Sisačkoj biskupiji (osim naravno kolekte) koordinira Biskupijski Caritas koji je u stalnom kontaktu s Hrvatskim Caritasom i Caritasom Sisačke biskupije. 

U današnjem razgovoru s preč. Fabijanom Svalinom, ravnateljem Hrvatkoga Caritasa, poručeno nam je da za sada ne skupljamo i ne šaljemo pomoć u naturi (hrana, higijena, odjevni predmeti ...) , jer su sa svime time uvelike zatrpani. Najbolje bi bilo kada bismo prikupljali novac. Kada se radi o pomoći u hrani i tomu slično, oni će nam signalizirati kada dostaviti i što bi bilo potrebno. Veli: Kada se reflektori i kamere ugase i mikrofoni odmaknu i tada će biti potreban naša pomoć. Možda najpotrebnija.

S upitom što nam je činiti, što im je najpotrenije, obratio sam se i ravnateljici Caritasa Sisačke biskupije, gospođi Kristini Radić. Ona je danas bila u Petrinji i Glini  i vjerujem da će imati snage kada se vrati odgovoriti na e-mail. Što nam napiše i zatraži, čim dopis stigne, e-mailom ću vam priopćiti. 

Naš Caritas je u suradnuji s HT Eronetom danas aktivirao tzv. humanitarni broj na koji se može izvršti donacija; jedan poziv, 2.00 KM. Broj je ( i za sda se samo može zvati samo iz eronet mreže; vjerujemo da će već sutra moći i s fiksnoga telefona i s brojeva drugih operatera): 092 890 880. Na Caritasovoj stranici (http://caritas-mostar.ba/view-more/caritas-mostar-i-ht-eronet-za-porusnu-banovinu/222), a to su prenijeli i mnogi drugi protali, objavljen je i kraći dopis gdje smo donijeli i žiroračune na koje se mogu uplatiti veći novčani iznosi. Bilo bi dobro kada biste s ovim mogućnostima sudjelovanja u solidarnosti s potresom pogođenom braćom i sestrama u Sisačkoj biskupiji, Zagrebu i okolici, upoznali povjerene vam vjernike. 

Jasno da mi ne kočimo ni jednu samoinicijativu, ali nam se čini da bi bilo najbolje kada bismo našu solidarnost iskazali koordinirano na razini mjesne Crkve. Time bismo Hrvatskom Caritasu, Caritasu Sisačke biskupije i Župnim Caritasima, koji su naš najpouzdaniji partner u ovoj akciji solidarnosti, uvelike olakšali posao. No, svatko je slobodan da čini onako kako misli da je najbolje. Jasno da je iz ove "samoinicijative" isključena odredba o kolekti. Tu je crkveni propis posve jasan: Sva milostinja koja se toga dana skupi (bez zadržavanja 10%) dostavlja se na Ordinarijat do naznačenoga datuma kako bi je Ordinarijat na vrijeme proslijedio potrebnima. 

Želeći vam svima zajedno i pojedinačno blagoslovljene ove svete dane i Milošću Božjom ispunjenu Novu Godinu, s poštovanjem vas pozdravljamo.

 

Don Željko Majić

generalni vikar 

Read more …

Naša pomoć stradalima u potresu

Poštovani i dragi prijatelji! 

S velikom bolju pratimo stradanje dragog nam puka Sisačke biskupije, cijele Banovine. S vama smo u duhu i molitvi. No, u isto vrijeme želimo, jasno u granicama naših mogućnosti, biti vam blizu i u materijalnoj pomoći. 

Naš mjesni biskup, msgr. Petar Palić, danas će poslati pismo na sve župne urede u kojima će naglasiti da svu karitativnu akciju pomoći stradalima u potresu nosi Biskupijski Caritas. Mi smo već u suradnji s HT Eronetom pokrenuli donatorski telefon, ali smo u medijskoj obavijesti naveli i naše žiro račune na koje vjernici i svi ljudi dobre volje mogu uplatiti svoje donacije. Odlukom nad/biskupa u BiH, u nedjelju 3. siječnja, u svim župama će se skupljati milostinja –kolekta za stradale u potresu. Javljaju nam se župnici, ali i pojedinci s upitima kako mogu pomoći, gdje mogu dostaviti robu. Naš je odgovor: Kontaktirat ćemo Caritas Sisačke biskupije i od njih čuti što im je potrebno pa ćemo to nastojati i prikupljati. I sami znamo kako je to kada dođe puno stvari koje u danom trenutku i nisu najpotrebnije, a ono potrebno usfali. Stoga bih vas molili da nam kažete što bi to bilo najnužnije, a mi ćemo sukladno mogućnostima i donacijama nastojati odgovoriti. 

Želeći vam, i u ovim teškim danima od Boga moleći, snagu vjere, iskreno vas i s poštovanjem pozdravljamo i u molitvama nosimo. 

Don Željko Majić 

ravnatelj Caritasa 

Read more …

Naši darovatelji za crkvu (prosinac 2020.)

U prilogu popis naših darovatelja za crkvu u mjesecu prosincu 2020. godine

Read more …

Naši dobročinitelji za crkvu (od sredine rujna 2020.)

Naši dobročinitelji za crkvu

(od sredine rujna 2020. godine)

Prilog je izražen u konvertibilnim markama (KM):

 1. Jedna osoba – 125
 2. Jedna osoba – 100
 3. Jedna osoba – 100
 4. Julija Jurković – 100
 5. Veronika Paponja – 100
 6. Mile Primorac – 100
 7. Luka Maslać – 100
 8. Obitelj od sprovoda + Filipa Vasilja – 300
 9. Obitelj od sprovoda + Bože Jurkovića - 500 KM
 10. Dane Jurković (+ Jure) – 330
 11. Jedna osoba – 125
 12. Obitelj od sprovoda + Nikole Šiljega – 250
 13. Jedna osoba – 100
 14. Ante Dodig – 100
 15. Mira Ćosić – 200
 16. Jakov Pehar – 100
 17. Jozo Dodig (+ Jure) – 125

Svima hvala i molimo Božji blagoslov!

 

Read more …

Pismo obiteljima u došašću 2020.

U prilogu je Pismo obiteljima u došašću 2020. godine. Uz pismo obiteljima su i redovite stavke koje svaka obitelj ispunja (željeni termin svete mise za svoje pokojne i žive u 2021. godini, pretplata na odabrani katolički tisak, prijedlog za članove novog Pastoralnog vijeća, prilozi za redovinu/uzdržavanje svećenika te uputa za sve one koji žele i mogu dati svoj prilog za crkvu u 2021. godini) te, po mogućnosti, vraća kovertu do kraja ove građanske godine (konac prosinca 2020.).

Svaka će obitelj dobiti kovertu s pismom i obrascem na svoju kućnu adresu.

Read more …

Biskupova okružnica za Došašće

Poštovani župnici!

Nemali broj župnika se obratio na Ordinarijat s upitom kako u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji organizirati liturgijska slavlja u ovim "jakim vremenima" Liturgijske godine, koja nam nadolaze. 

U prilogu vam dostavljamo novu Okružnicu našega mjesnoga Biskupa u kojoj su odgovori na postavljena pitanja. 

S poštovanjem vas pozdravljamo 

Don Željko Majić

generalni vikar

Read more …

Sadnice magnolije i klimatizacija župne kuće i dvorane

Ovih dana završili smo sađenje stabala magnolije na našem župnom parkingu. Petnaestak sadnica popunilo je prazna mjesta koja su i bila predviđena za stabla te se nadamo da će u skoro vrijeme osim lijepog izgleda koristitit i za bar djelomičnu hladovinu parkiranim automobilima.

Završili smo i klimatizaciju župne kuće i župne dvorane. Ugradbena klima u župnoj kući te stupna klima u župnoj dvorani, ako Bog da, bit će dostatne za grijanje i hlađenje spomenutog prostora.

Bogu hvala i svima onima koji su na bilo koji način pomogli u ovom poslu.

Read more …

Lokalni izbori 2020.

Poštovani župnici!

Dugogodišnja je praksa da uoči izbora i na sam dan izbora u župne oglase uključimo i poziv vjernicima da iziđu na izbore. 

Ne vidimo nikakva razloga da to ne učinimo i ovaj put, kada su svugdje osim u Mostaru (u Mostaru bi trebali biti 20. prosinca) raspisani Lokalni izbori. 

Vjernike valja upozoriti ne samo na građansku dužnost izlaska na izbore, nego glasovanje po savjesti. 

S poštovanjem vas pozdravljamo

Don Željko Majić

generalni vikar

Read more …

Okružnica biskupa Petra o ponašanju vjernika u pandemiji

U prilogu okružnica našeg biskupa Petra o ponašanju vjernika i svećenika po župama u svjetlu najnovijeg pogoršanja zdravstvene situacije glede pandemije koronavirusa.

Read more …